Innan bingobollen

Innan man använde sig av bingobollar fanns det flera sätt att dra numren på till ett bingospel. Här tänkte vi berätta om några av dem man haft genom historien.

Från allra första början när man spelade bingo i USA så använde man en påse av läder till bingodragningarna. I den hade man stoppat små träbrickor med inetsade nummer. Man skakade om påsen ordentligt och drog sedan en bricka i taget och ropade ut numret som var inetsat på den.

Senare började man använda sig av ett kärl av något slag, en hatt, en bytta eller liknande. I den stoppade man hopvikta papperslappar där man skrivit numren till dragningen. Ett nummer på varje papperslapp. Sedan var det bara att skaka om kärlet och dra en papperslapp i taget för att ropa ut numren.

Ett sätt att dra bingonummer på som varit populärt när man tillverkat bingo som sällskapsspel är bingosnurran. Det är helt enkelt en kartongbit med alla nummer i en cirkel med färgglada bakgrunder. I mitten sitter en pil som man kan snurra på, för att dra ett nummer snurrar man på pilen och när den stannat vet man vilket nummer det blev och ropar ut det.

Idag är så gott som alla dragningar datoriserade, såväl i bingohallen som på nätet. Man har helt enkelt en slumpgenerator som är programmerad att dra nummer. Hur många den ska dra beroende på vilket spel det är ställer man enkelt in genom några knapptryckningar på en bingohall och online är det förprogrammerat.